Aku cikgu umur 27 tahun, setiap hari murid tingkatan 5 hari bagi hadiah bukan-bukan sehinggalah ‘benda’ ini jadi”

Ini first time saya menulis di sini dan saya tak berapa pandai menulis. Minta maaf ya kalau ada kesalahan tatabahasa dan sebagainya.

Sebelum saya bercerita tentang kisah murid saya, saya ingin bercerita tentang peribadi saya dulu. Boleh panggil saya Na. Saya berumur 27 tahun.

Saya kem4tian ayah ketika kecil lagi dan sejak itu, saya struggle untuk capai pencapaian terbaik supaya saya dapat provide untuk family saya.

Aku cikgu umur 27 tahun, setiap hari murid tingkatan 5 hari bagi hadiah bukan-bukan sehinggalah ‘benda’ ini jadi”

Saya top student, baik di sekolah mahupun di Universiti. Saya antara pelajar yang menerima scholarship dan setelah tamat belajar, menggenggam ijazah kelas pertama di salah sebuah universiti awam.

Pada umur 22, saya sambung Master di salah sebuah universiti awam juga dan grad dengan pointer hampir 3.9.

Pada tahun terakhir saya master, iaitu pada umur 24 tahun, saya apply bekerja di salah sebuah sekolah swasta dan dapat bekerja di sana.

Pada waktu tersebut juga, saya juga mengambil kesempatan untuk membuat Diploma Pendidikan.

Saya sudah pun mengajar di sekolah menengah selama 3 tahun. Dan tahun ini, saya ditugaskan untuk mengajar murid Tingkatan 4 dan 5.

Tahun sebelum ini, saya hanya mengajar Tingkatan 1 dan 2, tetapi disebabkan guru tingkatan 4 dan 5 sudah berpindah, maka saya ditugaskan untuk mengajar kedua dua tingkatan tersebut.

Setelah seminggu dua saya bekerja, saya dapati ada beberapa hadiah di atas meja guru saya.

Dan ada beberapa buku yang saya tanda, saya dapati ada love dan nama saya di dalam love tersebut.

Untuk pengetahuan semua, saya seorang yang sangat berhati kering. Ketika di sekolah dan universiti pun ada beberapa orang yang suka pada saya.

Tetapi disebabkan saya memikirkan keluarga saya, dan saya ingin membahagiakan mereka, maka semua yang confess, saya reject.

Waktu saya menerima surat surat cinta dari student, saya anggap itu crush biasa je. Kalau tak dilayan, mereka akan move on juga.

Tetapi, ada seorang murid Tingkatan 5, yang membuatkan saya agak curious.

Dia merupakan best student di sekolah. Dia tidak seperti yang lain, yang menconteng bukan bukan dalam buku latihan dan menghantar surat surat cinta.

Dia meletakkan satu hadiah sehari atas meja saya. Tidaklah terlalu mahal hadiahnya. Harga RM1 – RM2 sahaja.

Macam hari ini saya dapat 1 sachet Nescafe. Hari semalam 1 Kitkat. Hari sebelumnya biskut. Sebelumnya, sekuntum bunga.

Kawan kawannya mengatakan dia sukakan saya tetapi saya sendiri tak pernah dengar dia cakap apa apa.

Jadi, saya nak tolak cinta dia pun, macam pelik sebab dia tak pernah confess. Saya pernah melarang dia untuk memberi hadiah.

Tetapi dia kata, ini tanda penghargaan dia dan hadiah hadiah itu murah murah sahaja. Tanpa henti, setiap hari, ada sahaja yang diletakkannya di atas meja.

Pada mulanya saya biasa sahaja, tetapi sekarang, I’m always looking forward untuk datang ke sekolah dan lihat apa yang ada di atas meja.

Before, I thought I have a heart made of steel, but I guess, at the end, I’m just a normal girl whose heart flvtters at the thought of someone liking her.

I feel happy but at the same time, I’m upset for looking forward to these things.

Saya sangat suka mengajar. It has been my lifelong ambition since I was small. Dan saya tahu etika seorang guru tidak membenarkan saya jat0h hati pada murid.

Lebih lebih lagi perbezaan umur kami 10 tahun. But, this flvttering heart of mine is stubb0rn.

Saya memang tak nak pursue apa apa relationship sekarang, and I’ll rethink about it again once he confesses and he’s at an eligible age.

I’m only disapp0inted at my heart for having this kind of feeling towards a student.

Saya nak tanya pada semua, is it normal to feel this way?

Dan kalau saya ignore perasaan ni dan layan dia sebagai guru sepertimana yang saya memang buat sekarang dan sebelum sebelum ni, adakah saya masih lagi bersalah sebab ada perasaan macam ni?

Ramai terkesan dgn perkongsian ini, apa reaksi warganet

Syakirin Ismail, Sejak teruna umur 22, saya jadi pensyarah hingga sekarang dah 40 an anak dah 8. Studen saya ramai yg cantik² tapi jiwa saya memang tak ada feel dgn studen walaupun saya cuba. Walaupun ramai mereka yg baik dan cantik.

Perasaan saya tetap terasa mereka seperti anak² saja walaupun umur mereka hanya 2 tahun lebih muda atau pernah juga yg sama umur. Alhamdulillah itulah anugerah Allah yang sangat saya syukuri dan suka.

Zain Ahmad, Salah dr segi etika. Guru sebagai pendidik , maka jalankan tugas anda. Xperlu campur aduk pekerjaan & peribadi. Budak tengah membesar biasalah semua dia nak try.

Dia belum belajar ttg erti kehidupan yg sebenarnya. Klau dia benar2 cintakan cikgu tunggu dia dewasa & bekerja . Lepas tu dia lamar cikgu …

Yusnida Yusuf, Budak2 kecik pun mudah jat0h cinta kalau baik ngan diorg..Ex student saya tadika, darjah 1 dan darjah 3 xnak pggil cikgu, dok bahasa awak, awak tggal kat mana, awak suka apa..

Awak kena kawin ngan org kaya, duit saya banyk dlm bank apatah lg yang dah baligh ni.. Dia x nampak dah org lain, dia nampak cikgu je la.

Rusli Nawi, Saya ibu kepada seorg anak lelaki.dipendek kan cerita masa tu umur anak saya baru 7 tahun..dlm pra sekolah..bila dia balik dari sekolah, balik2 disebut nama tu cikgu perempuan yang mengajarnya..

pernah satu kali dia balik dlm keadaan menangis kerana tidak mahu pulang disebab kan dia mahu mendengar cerita dari cikgu tersebut..sampai lah cikgu tu kahwin..

dia menyata kan keinginan nya untuk menghadiri perkahwinan cikgu tersebut..sampai sekarang umurnya 13 tahun,masih diingat nama cikgunya..pernah jumpa cikgu ni..memang bagus cikgu nya lemah lembut dan pandai ambil hati budak2.

Zaliha Mamat, Ermmm..heheheh..pening kan..saya pernah situasi ni..posting 27 thn..pelajar 17 thn ..hensem giler..saya bawah ketiak dia jer..subjek kita dia tackle full..the best…hati dah macam mab0k cinta…hahaaha..tapi kita rasional..kita 60 thn dia 50 thn..bergaya lagi..lebih2 lagi fizikal..

dia memang…perghhh…lastly..tanya keluarga terus tukar sekolah..menangis bucu katil….hehehe..mak suruh kahwin pilihan dia..okay..laaa.. so awak tanya keluarga…tapi sangat susah sbnarnya bila melibatkan hati dan perasaan.

Hidayah Nani, Mby cikgu comel kot, umur dgn ketermpilan terutma wajah yg bersi cuci tu bebudak tu suka, tk tau nk beza antra cinta dn suka, tapi apa cikgu lah yg kena keraskan hati agsr tidak menggangu pemikiran budak tu.

Percayah jodoh tidakksn kemana ok klu itu jodoh cikgu maka dia yg tertulis, apa bagi semangat untuk jadi yg terbaik mcm cikgu seorang cemrlang dn terbilang ok cikgu, kita semua pernah merasa benda, yg jgn layan buat tau je, jika benda tu ada biarkan je atas tu ok.

Soppa Ismail, Mak ayah hantar anak2 ke sekolah untuk belajar, mereka masih muda naive jauh lagi perjalanan. Menjadi tanggungjawab guru untuk jaga etika perguruan.

Kalau saya memang report polis hal2 macam2 ni kalau berlaku. Nauzubillah. Memang ada yg berjodoh dengan anak murid. Tunggulah habis sekolah sudah tidak jadi student sendiri lagi baru boleh kalau gedik tak tahan lagi.

Mark Lan, lagi difikirkan,lagi serabut.. hanya memberi nasihat supaya terus fokus pada pelajaran..habis belajar..baru fikirkan balik. contoh la kan. bagi saya antara murid dan guru itu,sudah kebiasaan.

ibarat ibu dan anak,adik dan kakak. kekadang perasaan kasihsayang hadir,cuma lah sekadar antara murid dan guru sahaja…
alhamdulillah cikgu saya dulu bahagia bersama pasangan masing2. terima kasih cikgu cikgu ku..

Jabar Idris, Berkemungkinan pelajar tersebut ingin perhatian yang dianggap kakak maybe dia hanya seorang lelaki dalam famili juga beliau inginkan perhatian perempuan berkemungkinan juga ibu nya sudah…,..,

saya mengalami peristiwa sebagai pendidik.bawa berbincang cuba selami hati beliau guna saikologi .harap tidak hindari beliau tambahan beliau akan menduduki SPM menjelang khuatir menjejaskan harapan beliau.syabas banyak berdoa moga Allah memberi petunjuk.insyaaallah.mendidik kerana Allah……….maaf jika menyinggung hati cikgu

Zuhan Syarif, Cakap aje dah btunang habis cerita. Cerita sy lain Pula cikgu bujang yg tegila2 anak saya sangup bawa mak bapa dtg merisik bwa cincin sekali ..tapi syang anak saya ada cita2 tsendiri bhati keras skrang Masih blajar lgi kat U tahun Akhir mungkin nak sbung bljar lgi..

selalu juga bila cuti jdi guru ganti sek rendah budak2 kecik pun ramai Anta Surat cinta ..sya baca tsenyum aje anak sy kata ini pekara biasa dmana2 blaku..

Zaidi Selamat, zaman aku sekolah dulu majoriti cikgu perempuan da berumur lebih 30tahun..nk feeling pun x sampai hati..tp tahun akhir tu tingkatan 5 ada cikgu muda jadi guru kelas.. klu x silap cikgu zurifah kot nama dia..

klu cikgu ada terbaca ni kitorg satu kelas minta maaf SGT2 dulu kitorg dlm kelas nakal sgt…cikgu kat depan kitorg selamba isap r0kok kat blkg.. Mohd Zarul Tila ko ingat lagi x cikgu ni..

BACA:Gara-gara tak percaya dengan sistem perbankan, warga emas ini kantoi dengan keluarga simpan duit bawah tilam lebih RM30,000!