Ahmad Maslan sahkan Ismail Sabri ada majoriti untuk jadi PM

Ahmad Maslan sahkan Ismail Sabri ada majoriti untuk jadi PM

Ahmad Maslan sahkan Ismail Sabri ada majoriti untuk jadi PM. Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan mengesahkan kesemua 114 ahli Parlimen yang menghadiri pertemuan di Istana Negara pada Khamis menyatakan sokongan untuk mencalonkan Ahli Parlimen Bera, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri kesembilan.

Menurut Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian, bersandarkan sokongan itu, Ismail Sabri kini mempunyai majoriti untuk memegang jawatan pemimpin nombor satu negara.

Perkara itu dimaklumkan Ahmad pada sidang akhbar di pintu 2, Istana Negara pada Khamis.

Ahmad

Sementara itu, Sinar Harian masih menunggu kenyataan rasmi dari pihak Istana Negara berhubung pengesahan jawatan tersebut.

Menurut Ahmad yang juga Ahli Parlimen Pontian, bersandarkan sokongan sebulat suara itu Ismail Sabri kini mempunyai majoriti untuk memegang jawatan pemimpin nombor satu negara.

Ahmad berkata, sokongan yang diterima Ismail Sabri itu terdiri daripada ahli Parlimen UMNO dan Barisan Nasional (BN); Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu); Pas dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Pada hari ini, 114 ahli Parlimen yang memberikan sokongan akuan bersumpah (SD) kepada Ismail Sabri sebagai calon Perdana Menteri telah ditemuduga secara ringkas seorang demi seorang oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

“Dalam pertemuan ringkas itu, setiap ahli Parlimen menyatakan sokongan kepada Ismail Sabri tanpa paksaan dan dilakukan dengan sukarela. Itulah antara dialog ahli Parlimen terutamanya saya sendiri kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Dengan jumlah 114 ahli Parlimen menyokong, maka kita faham dan sedia maklum kedudukan majoriti berpihak kepada Ismail Sabri,” katanya pada sidang akhbar di pintu 2 Istana Negara pada Khamis.

Mengulas lanjut mengenai pertemuan berkenaan, Ahmad yang juga Setiausaha Agung UMNO menyifatkan ia pengalaman penting sepanjang karier politiknya.

“Situasi ini bukan sahaja pada diri saya tetapi tentunya kepada ahli Parlimen lain yang terlibat dalam pertemuan ini,” katanya.

Berita Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/156465/BERITA/Nasional/Jawatan-Perdana-Menteri-milik-Ismail-Sabri

BACA: Panas !!! Selesai beri keterangan di Bukit Aman, akhirnya Ebit Lew buka mulut

CATEGORIES