“Ahli Parlimen Umno ni bodohkah tidak reti nak jaga parti?” – Tajuddin

Ahli Parlimen Umno tahu apa yang perlu dilakukan apabila tiba masanya untuk mengundi usul pada sidang Parlimen akan datang, kata Tajuddin Abdul Rahman menjawab gesaan kepada wakil rakyat supaya ikut keputusan Majlis Kerja Tertinggi.

Pengarah Pilihan Raya Umno itu berkata Ahli Parlimen parti Melayu itu tidak perlu disuruh-suruh kerana mereka juga tahu bagaimana hendak menjaga kepentingan Umno, selepas MKT mengumumkan ia menarik balik sokongan terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Setiausaha Agung Ahmad Maslan baru-baru ini mengumumkan Ahli Parlimen Umno boleh menggunakan budi bicara untuk mengundi nanti, namun menambah keputusan parti mesti jadi panduan mereka.

“Saya tahu lah nak ikut macam mana. Apa? Ahli Parlimen ni bodohkah tidak reti nak jaga parti? Nak ikut keputusan parti? Kita tahulah,” katanya dalam temubual Utusan Malaysia.

Tajuddin dipetik sebagai berkata setiap Ahli Parlimen mempunyai pendirian masing-masing dan tidak perlu “dicatur” mana-mana pihak, walaupun terikat pada keputusan MKT.

Beliau menarik perhatian kepada keputusan Perhimpunan Agung Umno 2020, yang menyatakan “kita” tarik diri apabila Parlimen dibubarkan.

“Selagi tak dibubar, tak ada keputusan yang memaksa,” katanya.

Tajuddin berkata PAU juga membenarkan menteri dan timbalan menteri untuk terus bersama kerajaan “buat sementara ini”.

“Jangan marah mereka (menteri dan timbalan menteri Umno). Kalau masih lagi dalam kerajaan, itu bermakna mereka berpegang kepada keputusan PAU. Tapi ada yang desak supaya menteri, timbalan letak jawatan. Apa desak-desak?” katanya.

Beliau menambah sama ada langkah MKT Umno terhadap Muhyiddin berjaya atau sia-sia hanya boleh ditentukan Dewan Rakyat.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/07/12/tak-perlu-suruh-ahli-parlimen-tahulah-tajuddin-jawab-gesaan-ikut-keputusan-mkt/

BACA JUGA : Isu rasuah RM27 juta AKSB, individu keempat ditahan SPRM