Adoiii !!! Bukan setakat isi minyak, guna tandas, isi angin tayar pun kena scan ‘MySejahtera’

Kekeliruan mengenai status penggunaan imbasan kod QR MySejahtera di stesen minyak bertambah hari ini. Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC) kini mengatakan ia perlu diimbas oleh setiap pelanggan stesen petrol walaupun mereka sekadar mengisi minyak (menggunakan aplikasi atau kad kredit), mengisi angin pada tayar dan menggunakan tandas.

Ini adalah menerusi jawapan yang diberikan oleh Jamal Abdul Nasir, penyelaras CPRC kepada wartawan yang bertanyakan soalan ini secara terus. Sebelum ini Petrol Dealers Association of Malaysia (PDAM) berkata orang ramai hanya perlu mengimbas kod QR apabila memasuki kedai,tandas dan surau di stesen petrol sahaja.

Memandangkan CPRC adalah di bawah KKM, kenyataan mereka mengenai SOP adalah lebih tepat berbanding PDAM. Namun begitu kami yakin kekeliruan ini akan dapat diselesaikan selepas taklimat harian yang diberikan oleh Datuk Ismail Sabri petang ini.

Sebelum ini, semalam, ia telah dilaporkan yang mana pengguna masih perlu mendaftar menggunakan imbasan MySejahtera ketika mengisi minyak di stesen minyak.

Artikel Asal Berdasarkan Laporan TheStar:

Para pengguna hanya perlu mengimbas kod QR menggunakan MySejahtera untuk mendaftar kehadiran apabila ingin memasuki kedai, tandas atau surau di stesen petrol sahaja.

Perkara ini disahkan oleh Petrol Dealers Association of Malaysia (PDAM) – dimana orang ramai hanya perlu mengimbas kod QR apabila memasuki kedai,tandas dan surau di stesen petrol sahaja.

Untuk kiosk layan diri, pengguna dikatakan tidak perlu melakukan imbasan MySejahtera. Pada masa yang sama, ia tidak begitu selamat untuk menggunakan telefon pintar berdekatan dengan pam minyak.

 

Artikel penuh : https://amanz.my/2020259213/