5 tabiat memandu yang akan buat poket anda kering

5 tabiat memandu yang akan buat poket anda kering.Bila dah lama memandu kereta, banyaklah tabiat pelik-pelik yang kita akan buat tanpa sedar. Tapi tak semua tabiat yang kita buat tu elok. Bila dah biasa dengan tabiat yang dibuat, memang susahlah nak ubah dan betulkan. Betul tak?

Jom kita tengok antara tabiat yang selalu dilakukan oleh pemandu-pemandu kereta tetapi tak bagus untuk diikuti. Bila dah tahu tu, harap balik kerja nanti janganlah buat dah sebab akan membahayakan keselamatan dan poket pun ‘kering’ akibat kerosakan kereta.

1. Letak kaki pada brake kereta ketika memandu menuruni bukit

Selalunya yang buat macamni adalah penunggang motosikal. Diorang akan get ready kalau-kalau ada pape jadi semasa nak turun bukit. Sebenarnya tak boleh buat macam ni. Nanti sistem brake korang akan ‘overheating’ dan menipiskan lagi brake pad dan disc.

2. Mengabaikan penggunaan hand brake

Bila di kawasan yang cerun,semua bebanan akan diletakkan di bahagian gear pada gearbox. Jadi, bila korang nak park kereta di kawasan macamni, pastikan brake ditukar ke ‘P’. Kalau nak gerakkan kereta, lepaskan brake secara perlahan-lahan.

3. Mengabaikan bunyi pelik pada kereta

Kalau ada bunyi pelik-pelik pada kereta korang, lebih baik korang periksa. Ramai yang suka mengabaikan perkara ni. Itulah punca kenapa tiba-tiba kereta rosak kat tepi jalan tu. Jadi kalau kereta korang dah keluarkan bunyi-bunyi pelik tu, periksa terus tau. Jangan tangguh-tangguh dah.

4. Isi minyak bila tank dah hampir kosong

5 tabiat memandu yang akan buat poket anda kering

Jangan selalu biarkan tank kereta kita betul-betul kosong baru nak isi minyak. Bila tank minyak kosong, nanti senang kekotoran nak lekat pada tank. Ni pun boleh jadi punca yang menyebabkan kerosakan kereta.

5. ‘Rehatkan’ tangan pada gear

5 tabiat memandu yang akan buat poket anda kering

Ni mesti semua orang selalu buat kan? Sepatutnya kalau nak rehatkan tangan, letakkan tangan pada stereng kereta. Tahu tak, bila kita letak bebanan tangan kita pada gear, ia akan menambah bebanan pada gearbox. Ni lah antara punca yang menyebabkan gear tak boleh ditukar atau sangkut.

BACA JUGA: Bayi Mat Saleh ini menangis tak henti dalam flight, tindakan gadis berhijab ini buatkan penumpang kagum
Mahkamah ketepi hukuman penjara dan denda RM4,000 terhadap remaja curi tabung masjid
Rasa nak luruh jantung wanita ini bila tengok bil makan di restoran RM9,348.30