5 punca Man Utd kalah 1-0 dengan Brighton malam tadi buat penyokong bengang sampai tak nak raya

5 punca Man Utd kalah 1-0 dengan Brighton malam tadi buat penyokong bengang sampai tak nak raya.

5 sebab mengapa Manchester United tewas 1-0 kepada Brighton & Hove Albion dalam Liga Perdana 2022-2023 akan disemak oleh Okezone dalam artikel tersebut.

Perlawanan penundaan Minggu 28 Liga Perdana 2022-2023 akan diadakan di Stadium American Express pada hari Jumaat (5/5/2023) pagi WIB.

5 punca Man Utd kalah 1-0 dengan Brighton malam tadi buat penyokong bengang sampai tak nak raya

Keputusan Brighton lwn Manchester United dalam Liga Perdana 2022-2023: The Red Devils Kalah Secara Dramatik 1-0!

The Red Devils yang digelar Manchester United- tewas secara mendadak kepada The Seagulls (digelar Brighton) pada penghujung permainan menerusi gol tunggal Alexis Mac

Allister menerusi sepakan penalti dalam masa 90+9 minit. Selain jaringan itu, apakah punca kekalahan Manchester United kepada Brighton?

Berikut adalah 5 sebab Manchester United tewas 1-0 kepada Brighton dalam Liga Perdana 2022-2023:

5. Brighton kelihatan agresif

Brightonvs Manchester United

Dalam perlawanan ini, bermain lebih dominan dan agresif menentang Manchester United. Dari segi penguasaan bola, penguasaan bola pasukan Roberto De Zerbi mencecah 60 peratus, berbanding Manchester United 40 peratus.

Bukan itu sahaja, Brighton juga unggul dari segi peluang. Alexis Mac Allister cs telah melepaskan enam pukulan mengenai sasaran, berbanding lima pukulan Manchester United. Tidak hairanlah pasukan tuan rumah berjaya menewaskan The Red Devils dalam perlawanan tersebut.

4. Barisan Belakang Manchester United Rapuh

Brightonvs Manchester United

Kekalahan kepada Brighton tidak dapat dipisahkan daripada peranan pertahanan Manchester United yang rapuh. Mana tidaknya, Brighton berjaya menembusi dan mencipta peluang beberapa kali menentang Red Devils yang dikawal oleh David de Gea.

Ini tidak boleh dipisahkan daripada dua pertahanan tengah, Lisandro Martinez dan Raphael Varane, yang masih cedera, jadi Erik Ten Hag memilih untuk bergantung kepada Luke Shaw dan Viktor Lindelof.

Mujurlah, David de Gea beraksi cemerlang dalam perlawanan itu dengan menyelamatkan beberapa pukulan walaupun akhirnya dia melepaskan sepakan penalti menerusi Alexis Mac Allister.

BACA:

“Aku masa tu terus dalam minda ni kata Allah hantar kakak ni untuk tegur aku, masa tu berjuraian air mata aku, masa ini lah baru aku sedar

“Tiap kali aku balik kampung masa raya aku menangis bila tengok muka makcik, tapi bila kahwin rupanya pakcik masih ‘minta’!