5 kerjaya ini bakal berdepan ‘demand’ yang sangat tinggi 3 tahun lagi

5 kerjaya ini bakal berdepan ‘demand’ yang sangat tinggi 3 tahun lagi.SABAN hari, teknologi yang semakin canggih dicipta seiring dengan kemodenan dunia. Kemajuan teknologi memberi pelbagai kelebihan kepada manusia sejagat termasuk dalam aspek peluang pekerjaan.

Dalam pemilihan kerjaya, kita harus mengenal pasti pekerjaan yang mempunyai permintaan tinggi dan menguasai kemahiran yang diperlukan dalam pekerjaan tersebut untuk kekal relevan dalam pasaran kerja.

Menurut portal Own Your Own Future, kita perlu menganalisis pasaran kerja untuk mengetahui pekerjaan apakah yang akan mempunyai permintaan tinggi daripada majikan syarikat besar, bagaimana ia berkembang seiring dengan zaman dan beri perhatian terhadap perkembangan teknologi.

Misalnya, perkembangan teknologi yang sangat laju menyebabkan syarikat besar mengambil sesiapa sahaja yang mempunyai kemahiran dalam pengekodan dan pengaturcaraan (programming) walaupun tidak mempunyai Ijazah dalam kursus Sains Komputer. Asalkan mempunyai kebolehan dan pengetahuan dalam pengekodan, anda akan terus diambil bekerja.

Relevan berkongsi lima kerjaya yang dijangka akan mempunyai permintaan tinggi pada masa hadapan seperti berikut:

Penganalisis Data
Analisis data merupakan salah satu bidang yang semakin berkembang tahun demi tahun. Syarikat-syarikat akan selalu menghalusi koleksi data dan sistem pemprosesan mereka. Antara contoh terdekat untuk memberi gambaran bidang kerja penganalisis data adalah mengenal pasti bagaimana pelanggan menggunakan produk syarikat dan menggunakan data yang diperoleh untuk menaik taraf kualiti produk dan promosi kepada pelanggan.

Penganalisis data diambil bekerja untuk mengumpul, mentafsir dan menilai pelbagai bentuk data bagi membantu syarikat membuat keputusan jangka pendek dan jangka panjang yang lebih baik untuk keuntungan yang lebih tinggi.

Kemahiran matematik dan menganalisis yang tinggi diperlukan untuk mentafsir data. Selain itu, pemikiran yang logik, kritikal dan kreatif juga perlu dimiliki oleh seseorang yang ingin bekerja sebagai penganalisis data. Pengetahuan dan kemahiran yang luas dalam komputer juga penting kerana proses menganalisis data memerlukan komputer yang canggih serta perisian yang spesifik.

Pakar Keselamatan Siber

Dengan lambakan data yang dibuat dan diproses, pasti akan ada pihak yang berniat jahat mencuba untuk membuat keuntungan demi kepentingan sendiri.

Secara amnya, apa sahaja teknologi yang menggunakan akses internet untuk penghantaran dan penerimaan data mempunyai risiko digodam. Keselamatan siber merupakan satu sektor yang luas dan mempunyai banyak bidang yang boleh diceburi. Salah satunya ialah Penganalisis Keselamatan Maklumat yang bertanggungjawab menyimpan infrastruktur rangkaian syarikat dengan selamat.

Penggodam yang beretika juga merupakan salah satu pekerjaan di bawah bidang keselamatan siber. Penggodam beretika bermaksud mereka akan melakukan beberapa sistem keselamatan bagi menghalang penggodam yang berniat jahat untuk menceroboh masuk dalam rangkaian syarikat.

Ketika dunia beralih kepada era pendigitalan, risiko ancaman keselamatan siber juga berkemungkinan akan meningkat. Justeru, lebih ramai pakar keselamatan siber diperlukan untuk membendung dan mengatasi ancaman keselamatan siber pada masa akan datang.

Jurutera Perindustrian
Jurutera akan sentiasa diperlukan dalam mana-mana bidang tetapi jurutera perindustrian yang bertanggungjawab merangka masa depan keseluruhan industri tersebut. Mereka memainkan peranan yang besar dalam menentukan kejayaan sesuatu projek.

Jurutera perindustrian merupakan bidang kejuruteraan yang bertanggungjawab menganalisis semua faktor campur tangan dalam proses pengeluaran produk atau perkhidmatan. Jurutera industri akan mengambil bahagian kerja dalam setiap fasa bermula dari awal dengan penilaian yang tertentu. Mereka perlu mengawal pelbagai aspek yang timbul, sama ada ekonomi, sosial atau teknikal, supaya proses diselesaikan dengan cara yang optimum.

Menurut Pengasas dan Pengerusi Kumpulan SG Academy, Datuk Sri Ganes, persediaan tenaga berkemahiran untuk menghadapi industri keempat ini di Malaysia masih bertangguh kerana kebanyakan industri yang terdapat di negara ini masih lagi bergantung kepada bentuk pekerjaan manual yang memerlukan tenaga manusia.

Kekurangan tenaga mahir dalam perindustrian akan menyukarkan usaha memajukan sektor perindustrian negara. Untuk menuju negara yang lebih maju, kita memerlukan tenaga berkemahiran tinggi terutama dalam membangunkan sistem, aplikasi dan perkhidmatan seperti kecerdasan buatan (artificial intelligence) dan menganalisis data raya.

Jurutera/Pembangun Perisian
Semakin kehidupan kita bergantung kepada teknologi, semakin kita perlukan orang yang berkemampuan untuk mencipta gajet yang memudahkan kehidupan seharian. Jurutera perisian semakin diburu kerana bidang ini berkembang pesat tetapi industri tersebut kekurangan individu yang mampu mencipta kod perisian.

Menurut Agensi Pekerjaan Hays Malaysia, kita kekurangan jurutera dan pembangun perisian. Salah satu faktor yang menyebabkan kita kekurangan pekerja dalam bidang ini ialah gaji yang ditawarkan oleh majikan di Malaysia kurang berpatutan berbanding negara jiran seperti Singapura.

Ini menyebabkan ramai graduan membuat keputusan untuk berkhidmat di negara jiran kerana tawaran gaji yang lebih lumayan. Dengan keadaan ekonomi begini, sudah tentu mereka memilih peluang yang lebih lumayan untuk meningkatkan taraf kehidupan.

Dunia dikelilingi dengan kod dan ia akan kekal begitu buat beberapa ketika.

Ahli Psikologi
Tidak dapat dinafikan, kehidupan kita dibelenggu dengan tekanan psikologi. Lebih banyak dan kerap menghadapi tekanan, lebih tinggi peluang untuk menghadapi masalah psikologi. Digandingkan dengan kehidupan masyarakat kini dan bagaimana dengan mudahnya kita berasa sedih apabila dihujani berita-berita negatif, jelas terlihat sesiapa sahaja boleh berada dalam keadaan yang tidak bahagia.

Namun terdapat perbezaan antara ahli psikologi klinikal dengan kaunselor. Menurut Quest Psychology Services, ahli psikologi dilatih sehingga ke peringkat kedoktoran. Mereka mempunyai kepakaran dalam kajian minda dan tingkah laku manusia. Mereka juga mampu menilai dan bantu mengubati masalah gangguan emosi dan mental.

Sebaliknya, kaunselor berperanan untuk memberi nasihat dan memberi tunjuk ajar kepada klien dalam aspek kehidupan, kerja dan membantu klien menyelesaikan masalah yang menyebabkan mereka berasa tertekan.

Setiap pekerjaan disenaraikan telah diramalkan akan menunjukkan peningkatan terhadap permintaan. Apa yang anda tunggu lagi? Ayuh atur perjalanan karier anda untuk 10 tahun akan datang!

BACA:

Baby dalam perut Eyra Hazali tak bergerak, “doktor suruh standby..”

Chef Ammar mengamuk lagi, kali ini libatkan polis pula

Sekarang dah jadi Bapa Tiri, dulu abang angkat je..