33 kematian dilaporkan akibat hujan lebat

33 kematian dilaporkan akibat hujan lebat

Timbunan kereta tersadai di bandar China hari ini selepas penduduk dikejutkan banjir besar yang meragut sekurang-kurangnya 33 nyawa, dengan hujan lebat dijangka melanda lagi di kawasan sekitarnya.

Pegawai kaji cuaca berkata, hujan lebat selama hanya tiga jam di bandar Zhengzhou, dengan cepat mengalirkan air yang berlumpur, ke longkang melalui jalan dan terowong serta sistem kereta api bawah tanah.

Pihak berkuasa berkata, ratusan ribu orang di daerah sekitarnya terjejas ketika tanah pertanian dibanjiri dan jalan raya dan serta rel terputus.

33

Orang ramai melihat longgokan kereta yang tersadai akibat banjir susulan hujan lebat di Zhengzhou, wilayah tengah Henan, China.

 

Di Zhengzhou yang paling teruk dilanda bencana itu, keadaan dalam sistem kereta api bawah tanah yang disiarkan secara langsung melalui media sosial semalam menunjukkan air naik daripada pergelangan kaki sehingga ke leher penumpang.

Sekurang-kurangnya berbelas penumpang mati sebelum penyelamat dapat menyelamatkan mangsa.

Ketika air mulai surut, penduduk yang bersiap sedia untuk menghadapi keadaan lebih buruk, memindahkan kenderaan ke lokasi lebih tinggi dan berusaha merancang perjalanan keluar daripada bandar itu di mana komunikasi dan tenaga elektrik masih belum pulih sepenuhnya.

Bandar Anyang di utara Zhengzhou, mengeluarkan amaran merah hujan lebat selepas beberapa kawasan menerima hujan lebih dari 100 milimeter, mengarahkan sekolah ditutup dan kebanyakan pekerja tinggal di rumah.

Ketua Ramalan Kaji Cuaca Pusat Meteorologi Nasional (NMC), Chen Tao, berkata faktor topografi Henan dan Taufan In-Fa menyebabkan berlakunya hujan lebat.

Walaupun taufan belum melanda di China, pengaruh angin dengan sejumlah besar wap air dari atas laut berkumpul menuju Henan yang menjadi sumber hujan lebat,” katanya.

Berita Penuh : https://www.bharian.com.my/dunia/asia/2021/07/842097/bandar-china-catat-33-kematian-akibat-hujan-lebat

BACA JUGA : Terkini !!! Kerajaan pertimbang benar penerima 2 dos vaksin rentas negeri jumpa keluarga