2 MP PKR sokong Muhyiddin adalah ‘orang Azmin’, kata sumber

Lebih ramai anggota Parlimen (MP) pembangkang dijangka keluar dari parti mereka sekarang untuk menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Dua ahli parlimen PKR kononnya akan segera melompat sementara sekurang-kurangnya empat anggota parlimen Parti Warisan Sabah sedang berunding dengan PN untuk bergabung dengan gabungan pemerintah.

Sumber dalam Pakatan Harapan (PH) mendedahkan bahawa kedua-dua Ahli Parlimen PKR itu adalah penyokong bekas Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, yang kini menjadi ketua penerangan PN.

“Semua orang tahu bahawa kedua-duanya adalah anggota Azmin. Mereka hanya menunggu masa yang tepat untuk melompat.

“Mari kita lihat apakah Azmin dapat membantu kedua-dua mereka mendapat kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15),” kata sumber itu.

NST telah mengetahui bahawa kedua-duanya adalah ahli parlimen bukan Melayu dari PKR – satu dari semenanjung dan yang lain dari sebuah negeri Borneo. Percubaan untuk mencapainya sejauh ini tidak berjaya.

Satu sumber di PN Sabah mengatakan bahawa antara empat dan enam anggota Parlimen Warisan berminat untuk menyertai lipatan PN tetapi kini menghadapi “cegukan”.

“Ini mengambil masa lebih lama dari yang kami harapkan tetapi kami cukup yakin semua masalah dapat diselesaikan segera,” kata sumber itu.

Penganalisis politik melihat parti melompat sebagai isu yang tidak dapat diselesaikan selagi tidak ada undang-undang anti-hopping.

Profesor Universiti Sains Malaysia Dr Sivamurugan Pandian berkata: “Dalam politik Malaysia, jumlahnya penting. Kami telah melihat banyak Ahli Parlimen melompat ke sana sini sejak tahun 2020 dan walaupun pada awalnya mereka dikritik hebat, tidak banyak yang terjadi pada mereka sekarang.

“Pertama, kami tidak memiliki tindakan anti-hopping dan kedua, selalu terpulang kepada anggota Parlimen untuk memutuskan apakah akan tinggal atau meninggalkan parti masing-masing kerana yang penting adalah kerjaya politik mereka.

“Dalam konteks politik kita, tidak bertentangan dengan undang-undang, sebab itulah inilah keadaan sekarang,” katanya.

Profesor Universiti Malaya, Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, langkah seperti itu diharapkan sejak Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengatakan bahawa Parlimen boleh bersidang semasa Darurat.

Berita penuh : https://inforakyat.net/gempar-4-lagi-ahli-parlimen-warisan-dijangka-umum-sokong-muhyiddin/

COMMENTS

Wordpress (0)