10 daripada 15 kluster baru adalah melibatkan tempat kerja

Malaysia telah merekodkan 15 kluster Covid-19 baru, dengan 10 daripadanya berasal dari tempat kerja, empat dari masyarakat dan satu dari aktiviti keagamaan, kata Kementerian Kesihatan.

Dari 10 kluster tempat kerja, empat di sektor pembuatan dan mereka adalah Syarikat Maju Enam di Pulau Pinang; Jalan Cemerlang Elektrik di Johor; Jalan Segambut Lentang di Kuala Lumpur; dan Industri Kledang Satu di Perak.

Sementara itu, tiga kluster tempat kerja berada di industri perkhidmatan dan mereka adalah Jalan Enam Selatan 1A di Selangor; Dah Charok Bemban di Kedah; dan Sungai Isap Perdana di Pahang dan Selangor.

Tiga kluster tempat kerja yang selebihnya melibatkan sektor pembinaan (Tapak Bina Persiaran Setia Dagang di Selangor), pertanian (Kalabakan Selatan di Sabah) dan pasar basah (Tasek Raja di Kelantan).

Sementara itu, keempat-empat kluster masyarakat itu berpunca daripada aktiviti sosial (Jalan Dato Permaisuri di Sarawak), perayaan perayaan (Jalan Tahir Manan di Selangor), pengebumian (Jalan Selendang di Johor) dan seorang wanita berusia 63 tahun (Jalan Sekuntum) di Johor).

Kluster aktiviti keagamaan yang tinggal adalah kluster Desa Pinggiran Putra di Selangor, yang kini mempunyai sejumlah 18 kes; ia berlaku dari seorang lelaki berusia 63 tahun yang positif untuk Covid-19 pada 21 Mei setelah pemeriksaan terhadap individu yang mengalami gejala.

Di antara 15 kelompok itu, gugusan Sungai Isap Perdana, yang merangkumi daerah Kuantan dan Hulu Langat, mempunyai jumlah kes terkumpul tertinggi pada 60.

Ini diikuti oleh gugus Dah Charok Bemban, yang mempunyai 34 kes yang melibatkan daerah Baling dan Sik di Kedah, serta gugusan Tasek Raja di Pasir Mas, Kota Baru dan Tanah Merah di Kelantan, yang juga mempunyai 34 kes .

Kluster Jalan Dato Permaisuri di Miri, Sarawak, kini mempunyai 31 kes manakala kluster Jalan Tahir Manan di Kuala Selangor dan kluster tempat kerja Jalan Segambut Lentang di Titiwangsa dan Kepong, Kuala Lumpur, masing-masing mempunyai 24 kes.

Pada masa ini terdapat 577 kelompok aktif, daripada keseluruhan 2.060 kelompok yang direkodkan sejak wabak Covid-19 bermula tahun lalu.

Sebanyak 1,483 kluster telah dinyatakan berakhir.

Berita Penuh :https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/05/25/covid-19-15-new-clusters-majority-from-workplaces

COMMENTS

Wordpress (0)